Zašto lijepe usne i pomlađeno lice nisu samo stvar filera?

Izvor: ESTETICA.hr http://estetica.hr/novosti/pomladivanje-donje-trecine-lica/

Lice se nalazi na prednjoj (frontalnoj) strani površine glave i od ključnog je značaja za identitet osobe. Oblik lica je pod utjecajem koštane strukture lubanje, a svako lice jedinstveno je zbog anatomskih varijacija u njegovom kosturu i značajki mekog tkiva, kao što je boja kože. Mišići lica kod ljudi omogućavaju formiranje fizionomije i izraze lica koji oslikavaju prepoznatljive emocije. S godinama tragovi emocija postaju osobna karta našeg lica. Međutim, pojmovi ljepote krajnje su individualan osjećaj, iako se putem medija formiraju tipovi poželjne ljepote.

Mogu li fileri baš svaki put pomoći vratiti licu izgubljeni volumen i što se događa s donjom trećinom lica kako starimo, upitali smo splitsku stomatologinju dr. med. dent. Dianu Plazonić.

Pomlađivanje donje trećine lica

Lice u vertikali, objašnjava dr. Plazonić, možemo u vertikali podijeliti na tri trećine koje su međusobno proporcionalne te tako dobivamo harmoniju lica, što je preduvjet za ljepotu. „Pomlađivanje donje trećine lica (od vrha nosa do vrha brade) može biti vrlo zahtjevno jer ponekad čak i višestruki tretmani filerima u toj regiji ne daju rezultate kakve bismo željeli“, dodaje dr. Plazonić, ističući kako je izgled donje trećine lica prvenstveno uvjetovan kostima gornje i donje čeljusti te zubnim lukom.

„Tako, primjerice, ako je gornja čeljust smanjena (nasljedno ili starenjem) gornja usna gubi potporu pa počinje izgledati uvučeno, a nazolabijalne bore počinju biti izraženije.“ Na veličinu gornje čeljusti ne možemo utjecati, ali moguće je povećati zube i proširiti zubni luk i time izbaciti položaj usne koje time postaju senzualnije, a čitavo područje iznad usne izgleda punije, kaže dr. Plazonić, objašnjavajući da se na taj način smanjuju nazolabijalne te nestaju „pušačke“ bore. Nakon toga, taj se dio lica po potrebi može doraditi hijaluronskim filerima, i to uz puno manju količinu i bolji rezultat.

Urođeno povećanje donje čeljusti nerijetko se to može tretirati isključivo kirurškim putem, ali povećanje nastalo starenjem (trošenjem ili gubitkom zubi donja čeljust „sklizne“ prema naprijed) rješava se protetskim radom. „Protetskim radom ‘zaključamo’ zagriz u pravi položaj, a nakon toga hijaluronskim filerima možemo raditi estetske dopune i oblikovati po potrebi rub donje čeljusti ili bradu, ali također uz puno manju količinu filera i trajnije rezultate“, pojašnjava dr. Plazonić. Kada zubi izgube boju, oblik i veličinu te više nisu vidljivi pri govoru, a gornja usna postane stanjena i uvučena, donja trećina lica djeluje stisnuto i skraćene visine (u profilu i frontalnom pregledu) u odnosu na srednju i gornju trećinu lica, a marionetske bore postaju izraženije, mentolabijalna brazda (između donje usne i brade) udubljena. Tada je vrijeme, kaže dr. Plazonić, za tretman koji je istovremeno i estetski i funkcionalni.

Dentofacijalni lifting

U cijelom postupku vrlo je važno da liječnik dobro poznaje anatomiju lica, eventualne urođene anomalije čeljusti i dinamiku starenja te regije kako bi pacijentu mogao objasniti  koji tretmani su mu potrebni i kako će dobiti najbolji i najtrajniji rezultat. Dr. Plazonić stručnjakinja je upravo u tom području, a dentalni tretmani kojima se mijenja veličina i položaj zubi i zubnog luka, a time i izgled lica, profila i bora, naziva se dentofacijalni lifting.

Dentofacijalni lifting uključuje razne tretmane: od jednostavnih – poput povećanja veličine i boje zubi i zubnog luka kompozitnim ili keramičkim ljuskicama, podizanja zagriza  kompozitnim ili keramičkim ispunima na stražnjim zubima, do složenih zahvata koji uključuju keramičke mostove (s implantatima ili bez njih) ili nadomještanje izgubljenih zubi s najobičnijim protezama. Cilj tretmana, naglašava dr. Plazonić, zapravo je isti, a obuhvaća kreiranje ljepšeg osmijeha, podupiranje položaja usana, povisivanje donje trećine lica, smanjivanje bora u toj regiji i postizanje pravilnijeg profila te pomlađivanje i usklađivanje sveukupnog izgleda lica. „Dentofacijalni liftingom postižemo daleko bolji i trajniji face lifting efekt nego tretmanom koji se radi isključivo dermalnim filerima“, ističe dr. Plazonić, zaključujući kako dermalni fileri izvrsno dopunjavaju učinak dentofacijalnog liftinga, a kombinirani tretmani daju najbolje rezultate.

 

POŠALJITE UPIT